Prioritering af fritidsaktiviteter

Som mennesker har vi brug for være i andre menneskers nærvær, og at finde sammenhold med andre gennem en fritidsinteresse, er også en måde at finde ligesindede, hvor der aldrig opstår pinlig tavshed.

Men i stedet for at spørge dig selv, hvilke fritidsaktiviteter der er eller hvad man kan gå til, så prøv at spørge dig selv om, hvad du har lyst til at bruge din fritid på, og hvordan du prioritere og vælger en fritidsinteresse.


8 punkter du skal overveje når du prioritere en fritidsinteresse.


  1. Reflekter over dine værdier

    En fritidsinteresse kan udfordre eller afspejle dine værdier.

    Vær på forhånd bevidst om, hvilken type fritidsinteresse du søger, har du et stærkt værdisæt eller har du behov for, at få rystet posen?

    Det vigtigste er at du ikke lader andre vælge for dig, da alt for mange vælger deres fritidsinteresse baseret på hvad vennerne gør eller hvad familien synes er en god idé.


  2. Vurder hvor meget tid en aktivitet tager

    Vi har kun 24 timer i døgnet, og de fleste af os er tidsoptimister.

    Undersøg hvor meget tid du har i din uge til din fritidsinteresse og hvor meget tid den tager. Det er vigtigt at dette er et match, da du ellers risikere at stoppe men en ide om, at du ikke var god nok, men hvor det i virkeligheden har handlet om, at du ikke har fundet den nødvendige tid til din fritidsinteresse i din kalender.


  3. Find balancen mellem fritid, arbejde og familie

    Det er vigtigt at vide, at det at have en fritidsinteresse kommer til at give dig mere overskud, som du vil tage med i dit arbejds- og familieliv. Derfor vil jeg altid anbefale, at du starter planlægningen af din uge med at få sat dine fritidsinteresser i kalenderen, så de ikke bliver tilsidesat for dit arbejde og familie. For du kan først være stjerne kollega og super mor, når du husker sig selv.

    Sørg for at planlægge din uge detaljeret, for at sikre dig at du har en balance, der tager højde for alle aspekter af dit liv.


  4. Kend din målsætning

    Sørg at forventningsafstemme både før og løbende med din fritidsinteresse.

    Hvad er din målsætning? Vil du bare gerne hygge, eller har du et større mål du gerne vil opnå?

    Hvis vi ikke forventningsafstemmer risikere vi at snyde os selv.


    Du kan have en ide om, at du går ind til noget som et hyggeprojekt, og har afsat tid til din interesse på den basis, men hvis dine ambitioner er større, og du ikke løbende forventningsafstemmer med dig selv, så kan det hurtigt tage alt den tid du måtte have til andre aktiviteter som familie og venner.


    Den anden vej rundt kan andres forventninger smitte af på, hvad du tror din aktivitet skal blive til, og du kommer til at stå i en konstant følelse af, at du burde gøre mere.


    Det vigtige her er, at det er din målsætning der er vigtigt, ligegyldigt om det er hygge eller eller med et større mål for øje.


  5. Interesse

    Vi har alle sammen haft en interesse som børn - men er den egentlig stadig interessant, eller gør vi det bare, fordi det er det vi altid har gjort?

    Det du laver i din fritid skal give mening for dig og være interessant, ellers fastholder du dig selv på et grundlag af “det bør man” og der er ikke noget du bør, du er et voksent menneske, og det bedste ved at være voksen er, at vi selv bestemmer hvad vi bruger vores tid på.

    Det er dog vigtigt at huske på, hvad der skaber interessen. Vi kan hurtigt skabe store forgylde mål, og tro at det er dem der skal interessere os, og når de ikke gør det længere, så stopper vi. Prøv at træd et skridt tilbage og se på hvad der rent faktisk interessere dig.

    Husk på at når vi elsker noget, så handler det ikke om hvad det er, men hvordan det får os til at føle.


  6. Lær noget nyt

    Når vi skal vælge en ny fritidsinteresse skal den lære os noget nyt, udfordre vores måde at tænke på og give os nye færdigheder.

    Når vi lære noget nyt giver det os et boost af selvtillid, og denne selvtillid bliver med tiden til en tillid til egne evner og formåen. Denne tillid kan du tage med ud i alle andre aspekter af dit liv - for hvis du kan lære det her, hvad ellers kan du så lære?

    Husk at en del af læringsprocessen er at fejle.

    Når vi fejler så lære vi, og du kan umuligt være ekspert i noget fra starten. Pil skam og pinlighed ud af ligningen og accepter, at du kommer til at falde på røven og det kommer til at gå galt et utal af gange.

    At lære at fejle og være okay med det, er den største gave du kan give dig selv.


  7. Tænk over din sundhed

    En fritidsinteresse giver dig et fællesskab og samvær med andre mennesker i mange tilfælde, men hvis du også vælger en interesse der bidrager til din fysiske sundhed, så er det et dobbelt vin.

    Hvis du vælgeren fysisk baseret interesse, så kig ind i foreningens fokus på teknik og den gode basis, på den måde sikre du dig mod skader, er sikker på at du træner indenfor dit niveau og ikke behøver stoppe fordi din krop pludselig ikke kan følge med.


  8. Kend dine begrænsninger

    Med den rigtige træning og gode instruktører, så kan du lære det meste. Men sørg for at være realistisk på dit udgangspunkt her og nu.

    Hvor står du fysisk og mentalt?

    Der er ingen skam i at starte som begynder, og det er faktisk her du er sikker på at opnå succes, for når man ingenting ved, så kan det kun blive bedre - ikke?

    Den største fejl de fleste laver er at starte for hårdt ud, men livet er ikke et kapløb. Du har resten af dit liv foran dig til at blive god til din interesse, så der er ingen grund til at prøve at løfte 200 kg. første gang du er i fitness.


Har du brug for sparring til at balancere dit liv? Lad mig være din Livscoach på rejsen


Forrige
Forrige

Prioritering og Selvtillid: Føl dig selvsikker på dine valg

Næste
Næste

Kan man ændre sine tanker?