Kommunikation, feedback og konflikthåndtering
Kommunikation med andre mennesker er en fascinerende dynamik, fordi der altid er flere sider af samme sag:
“Det jeg mener, Det jeg siger, Det modparten hører, og Måden modparten tolker det”
Som mennesker er vi sociale væsner, og selvom der er mange udfordringer, kan vi ikke undgå at forsøge at kommunikere, da det er afgørende for vores arbejde, undervisning og opbygning af relationer.
Jeg har samlet mine bedste råd og viden om kommunikation, som kan hjælpe dig med at opnå bedre, sundere og stærkere kommunikation i alle aspekter af livet.
Sammenhængen mellem konfliktløsning og empati
Konflikter er ikke nødvendigvis negative, medmindre vi gør dem til det. At tro, at vi kan undgå konflikter er som at købe en softice på en varm sommerdag og håbe, at den ikke smelter.
Konflikter vil opstå, men vi kan tage ansvar for at løse dem. Det starter med at observere os selv – hvordan tænker, føler og handler vi i situationen, og hvilket resultat bidrager vores handlinger til?
Det er nemt at skyde skylden på modparten, og måske har de også en del af skylden for konflikten, men hvis vi virkelig ønsker at løse den, er den mest effektive tilgang at se indad.
Det er vigtigt at være åben og nysgerrig over for os selv i denne proces, så vi undgår at skabe endnu en konflikt med os selv gennem selvkritik.
Derefter er det vigtigt at vende blikket mod modparten og lytte. Konflikter opstår ofte, fordi vi kommer fra forskellige ståsteder, og i stedet for at forstå hvad modparten siger, filtrerer vi det gennem vores eget verdensbillede. Dette betyder, at vi tolker modpartens argumenter ud fra vores egne forventninger, hvilket ikke nødvendigvis afspejler, hvad de faktisk siger.
At lytte til modparten uden at tænke på vores eget næste argument er ikke kun empatisk og kærligt, men giver også os selv og modparten en reel og ærlig chance for at løse konflikten.
Konstruktiv feedback gennem god kommunikation
Vi har alle hørt om den klassiske "shit-sandwich", hvor vi pakker vores konstruktive feedback ind mellem rosende ord på begge sider. Problemet med denne tilgang er, at vi som mennesker ofte er negativt indstillede og har tendens til kaotisk tænkning. Derfor kan denne feedback-form nemt give bagslag, hvor modtageren bliver blind for det egentlige forbedringspunkt og føler, at de er forkerte, og alt er galt.
En langt mere effektiv måde at give feedback på er gennem en kommunikationsform, hvor vi først anerkender alt det, modtageren gør rigtigt, fortæller dem om én ting, der kan forbedres, og derefter forklarer, hvordan denne forbedring vil forbedre deres resultat markant.
Ved at følge denne tilgang sikrer vi, at modtageren forstår, hvilke områder der ikke kræver ændring, så de ikke ender i en spiral af kaotisk tænkning og begynder at ændre ting, der ikke har brug for forbedring. Vi nævner kun ét forbedringspunkt, da det er svært for os at håndtere flere ting på én gang, og vi giver dem motivation til at anvende vores feedback ved at forklare, hvorfor det vil fungere, så de selv kan visualisere det.
Og først når modtageren har forstået og taget imod vores feedback, introducerer vi en ny korrektion. Dette er vigtigt, da for mange korrektioner kan virke overvældende eller som et angreb, hvilket ikke er hensigten med den hjælp, vi ønsker at give.
Konfliktpreventionsstrategi
Jeg ville ønske, jeg kunne give dig en.
Men som jeg ser det, er det umuligt at undgå konflikter, medmindre man isolerer sig fuldstændigt. I stedet kan du arbejde på dit forhold til konflikter. Stil dig selv følgende spørgsmål:
Hvordan ønsker jeg at håndtere konflikter?
Hvordan har jeg det med konflikter?
Hvordan kan jeg forbedre min relation til mig selv under en konflikt?
Hvis du har brug for hjælp til at arbejde med dit forhold til konflikter, så kan en Livscoach være den rette løsning for dig, og jeg vil gerne invitere dig til en afklaringssamtale.